Ráhangoló

Az Újakhoz és az Érdeklődőknek

Kedves Újonnan jelentkező Dalosok s ODT után Érdeklődők!

Ezzel a pár gondolattal szeretnék néhány kérdést megválaszolni azok számára, akik (pláne) először jelentkeznek a 45. Találkozóra s tudni szeretnék, hova is jelentkeztek (jelentkeznének?) tulajdonképpen.

Mi is az az ODT? – ...melyet egyébként hívtak már Fiatal Dalosok Találkozójának, Fehérvári Dalos Találkozónak, Országos Dalos Találkozónak...stb.

Anélkül, hogy felölelnénk a Dalostalálkozók majd fél évszázados történetét, dióhéjban csak annyit, hogy a folyamat 1973-ban kezdődött Székesfehérváron, ahol 25 éven keresztül rendezték folyamatosan (több helyszínváltoztatással) a Találkozókat, 1998-ban az utolsót.
1999-től az Akusztika Alapítvány szervezett őszi időpontban Dalos Találkozókat Gödöllőn 2004-ig.
Két év kihagyás után 2006-tól éledt újjá a Fesztivál Szombathelyen, Országjáró Dalosok Találkozója néven (jelen szervezésben), melyet 2010-ig a szombathelyi MMIK-ban rendeztünk, de az utolsó ötöt már Hosszúperesztegen.
A 45. ODT abban a teremben kerül megrendezésre a Szabadművelődés Házában, ahol a 25.-et (az utolsó fehérvárit) is tartották

Ebben a néhány sorban (pedig tudjuk, hogy ez a történetiség is megérdemelne egy egészen alapos bemutatást) csak azt szerettük volna érzékeltetni, hogy akiket mi a programban fehérvári örökösöknek nevezünk, azok többnyire a negyvenes, ötvenes éveiben járó, ősz hajú dalosok, akik zömében a ’80-as ’90-es évektől voltak aktív résztvevői, nyertesei ezeknek a Találkozóknak.
Úgyhogy a most érkező fiatalok kicsit úgy érezhetik magukat majd, mintha egy nagy múltú zenei tagozat 35 éves érettségi találkozójára csöppentek volna. Ami nem baj, hiszen egy idő után ők is ennek a családnak a tagjai lesznek dalaikkal.

Apropó – dalok...

Már maga a műfaj sem pontosan definiált, hiszen nevezték már pol-beatnek, folk-beatnek, városi népzenének, házimuzsikának, unplugged-nak...stb. Mi leginkább ODT-s daloknak hívnánk őket, melyekhez (hogy számodra is sokkal élvezhetőbb és szórakoztatóbb legyen az egész Találkozó vagy akár az elmúlt fesztiválok e honlapon megörökített dalainak hallgatása) nem árt bizonyos fajta látásmód, amit az alábbi játékkal érzékeltetnénk...

Játék

1./ Hallgassátok meg légyszi’ a Korábbi ODT-k/2006/Dalok menü alatt a D-műszak Nothing c. számát...

2./ Ahhoz, hogy számodra kiderüljön ???miről??? is szól tulajdonképpen
( a válasz egyetlen szó ) a dal, hányszor kellett végighallgatnod?

Teszteredmény

Első végighallgatásra:

Annak ellenére, hogy sem a rádióban sem a TV-ben (sőt!) semmilyen médiában nem hallok ilyen dalokat, már elsőre tudtam, hogy ez a dal a ....-ról szól.

Gratulálunk! Neked s dalaidnak ott a helye a 42. ODT-n! Különösen akkor, ha hasonló szinten gitározol s énekelsz is...

Második-harmadik meghallgatásra:

Kicsit nehezen esett le, hogy ez a dal a ....-ról szól, de legkésőbb harmadszorra azért sikerült. Az elkövetkező időben én is arra gyúrok, hogy legalább így tudjak gitározni s legalább így énekeljek gitár mellé s ha az idei ODT-n még nem is, de a következőn szeretnék jobb lenni s a dalaimat fejleszteni...

4–6. meghallgatásra:

Köszi a játékot! Beismerem, hogy van még hova fejlődnöm látásmódban – nem is beszélve a gitározásomról s az énekemről...

Hetedikre SEM:

Fingom sincs, hogy miről szól a dal s min nevet a közönség ennyire! Biztos vagyok benne, hogy a 42. ODT nem az Én találkozóm lesz az idei nyáron, de a kíváncsiság kedvéért azért elmegyek, amúgy is az ősszel induló TV-s tehetségkutatókon szeretnék kiteljesedni, illetve kijutni a következő Eurovízióra...

Ha tetszett ez a kis belekóstolós játék az ODT-s dalok hangulatába, akkor további meghallgatásra javasolnám a következő előadókat az alábbi sorrendben:

• Korábbi ODT-k/2006 és 2007/Dalok – D-műszak maradék dalai
• Korábbi ODT-k/2006/Dalok – Épület együttes dalai
• Korábbi ODT-k/2008/Dalok – TranszFormáció dalai
• Korábbi ODT-k/2009/Dalok – Kerekes-Bodroghalmi Duó dalai
• Korábbi ODT-k/2010/Dalok – B.K.V. dalai
• Korábbi ODT-k/2006/Dalok – Vas Zoli dalai
• Korábbi ODT-k/2006/Dalok – Viszló Éva és a TranszFormáció dalai
• Korábbi ODT-k/2007/Dalok – Technikai Szünet dalai
• Korábbi ODT-k/2007, 2008, 2010, 2011, 2005/Dalok – BluesTransit dalai
• Korábbi ODT-k/2006, 2007, 2008/Dalok – Springsound dalai
• Korábbi ODT-k/2009/Dalok – April dalai
• Korábbi ODT-k/2005/Dalok – Szatmári Júlia dalai
• Korábbi ODT-k/2010, 2011, 2005, 2003/Dalok – Tóth Levente dalai
• ...aztán meg az összes többi Korábbi ODT-k/2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2005, 2003, 2004/Dalok - mindegyik előadójának minden dalát, hiszen mindegyik értékes!

A Korábbi ODT-k menühöz nem árt tudni, hogy a 2012. év dalai a 2005 címszó alatt, a 2013. év dalai a 2003 címszó alatt, a 2014. év dalai a 2004 címszó alatt a tavalyi 2015. év dalai pedig a Tavaly címszó alatt hallgathatók meg ( idővel igyekszünk ezt a kis kavarodást orvosolni ).

Némelyik dalnál itt sem árt az előző tesztet alkalmazni!

Szeretnénk, ha nem lenne felhördülés az előadók részéről a felsorolást illetően, hogy ők miért nincsenek a listán (az utolsó pontban egyébként MINDENKI rajt van)! Ne feledjétek, hogy ez csak egy AJÁNLÁS azok felé a fiatalok felé, akik először találkoznak ezzel a fehérvári feelinggel.

Az Újakhoz (akár nézőként, akár előadóként, fellépőként szeretnének részt venni a 42. ODT-n) e pár gondolat erejéig szerettünk volna szólni, hiszen szükség van a tehetséges fiatalokra, akik reményeink szerint saját komponálású dalaikkal előbb-utóbb szintén fehérvári örökösök lesznek majd. A versenyprogramok utáni értékelésben pedig, higgyétek el, a legjobb szándék vezérli majd a zsűritagokat abban, hogy előbb-utóbb Ti is...

Hallgatózzatok bátran a honlapon!

MINDENKIT szeretettel várunk!